Üstün başarı bursiyerleri belli oldu

Türkiye’nin dört bir yanından gençlerin eğitimlerini tamamlamaları ve potansiyellerini değerlendirmeleri için çalışan Türk Eğitim Vakfı, yeni eğitim-öğretim döneminde Üstün Başarı Bursu almaya hak kazanan öğrencileri İstanbul’da düzenlenen bir etkinlikle tanıttı. 2007 yılından bu yana toplam bin 96 öğrenciye Üstün Başarı Bursu sağlayan TEV, bu yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’de ilk 5 bine giren 137 öğrenciye daha destek verecek. Bu 137 öğrencinin 110’u başarı 27’si sanat bursu kapsamında eğitim desteği alacak.

GENÇLERİ CESARETLENDİRMEYİ AMAÇLIYOR
TEV Mütevelliler Heyeti Başkanı Ömer M. Koç, TEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş ve TEV Genel Müdürü Banu Taşkın’ın ev sahipliğinde düzenlenen tanıtım toplantısına, yeni bursiyerlerin yanı sıra TEV üyeleri ve destekçileri katıldı.
“TEV Mütevelliler Heyeti Başkanı Ömer M. Koç yaptığı konuşmada şunları söyledi: “56 yıl önce Vehbi Koç önderliğinde kurulan Türk Eğitim Vakfı; eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla, bugüne kadar 280 binden fazla burs imkânı sağladı, ülkemizin dört bir yanında inşa ettiği eğitim kurumlarıyla çağdaş nesiller yetişmesine katkıda bulundu. Sadece 2023 – 2024 öğretim yılında yurt içinde 17 bin 700 yurt dışında ise 179 gencimiz Türk Eğitim Vakfı’nın yüksek lisans ve doktora bursları ile eğitimlerine devam ediyor. Türk Eğitim Vakfı; geleceğin liderleri olarak görmeyi arzu ettiği bu gençlere yalnızca maddi destek vermekle kalmayıp; onları üstün başarılarından dolayı onurlandırmayı ve ülkemizin geleceğinde söz sahibi olma konusunda cesaretlendirmeyi amaçlıyor.”

137 LİDER ADAYINA ‘MERHABA’
Kendisi de eski bir TEV bursiyeri olan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş ise şöyle konuştu: “Yeni eğitim öğretim yılında 137 lider adayına daha merhaba diyoruz. Başarılarıyla adından söz ettiren gençlerimizin gelecekte üstlenecekleri rollerin ise ülkemizin ve dünyanın dönüşümüne önemli katkılar sunacağına eminim.”

BURSİYERLER ANLATTI
Buket Filiz (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi): Çok küçük yaşlardan beri sanatın farklı yönlerine ilgi duydum. 2018’de tiyatro, diksiyon ve şan dersleri aldım. Tiyatro eğitmenim şan alanındaki yeteneğimi fark edince, opera alanına yönelmeye başladım. 2022’de MSÜ Opera Ana Sanat Dalı’nı kazandım. Genç kadınlar olarak geçmişten günümüze kadar sanatın içinde var olduk ve var olmaya devam edeceğiz. TEV’de bunun sağlanmasında çok önemli bir rol oynuyor.

Eren Kesim (ODTÜ Matematik): Kendimi tanıtmak istesem kuracağım ilk cümle ‘ben matematiği seviyorum’ olur. Ancak her zaman etrafınızdakiler bu sevgiyle neler yapabileceğinizi gösterebilecek durumda değildir. Yönlendirmeye aç kalırsınız. Etrafındakileri anlayabilen ve şekilendirebilen bir bilim insanı olmak istiyorum. Bu konuda bilim ve eğitimin kesiştiği noktanın köklü temsilcilerinden biri olan TEV’in bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum.

BURSİYERLER NASIL SEÇİLİYOR?
TEV Üstün Başarı Bursu adayları, YKS’de ilk 5 bine giren ve burs programına başvuran öğrenciler arasından seçiliyor. 4 aşamalı olarak yürütülen seçim sürecinin ilk aşamasında bu yıl 6 bin başvuru yapıldı. Şartları sağlayan 5 binden fazla öğrenciye Genel Yetenek Testi ve Kişilik Envanteri uygulandı; her alandan en yüksek puanları alan 400 aday kompozisyon sınavına davet edildi. Uzmanlar tarafından okunan ve puanlandırılan kompozisyon sınavıyla her alandan en başarılı bulunan 156 öğrenci son aşama olan mülakata davet edildi. Burs almaya hak kazanan 137 öğrencinin 110’u başarı bursu 27’si sanat bursu kapsamında eğitim desteği almaya hak kazandı. Ayrıca, aynı koşulları sağlayan ve hazırlık sınıfından 1. sınıfa ve 2. sınıfa geçen öğrenciler de programa başvurabiliyor. Öğrencilerin başvuruda bulunabilmesi için hazırlık sınıfını başarıyla geçmeleri, 1. sınıfı da en az 3,50 not ortalaması ile tamamlamış olmaları gerekiyor.
Sanat alanında ise piyano, arp, gitar, yaylı çalgılar, üflemeli ve vurmalı çalgılar ile plastik sanatlar alanlarından 2’nci sınıfa geçmiş ve en az 3,20 ortalamaya sahip öğrenciler burs başvurusunda bulunabiliyor.